Вече ви представихме новото поколение BMW X1 с двигатели с

...
 
Вече ви представихме новото поколение BMW X1 с двигатели с
Коментари Харесай

Авто Фест, 01.09.2023: Тест на електрическото BMW iX1 и новия VW Amarok

 

Вече ви представихме новото потомство BMW X1 с мотори с вътрешно горене, само че автомобилът се предлага и в напълно електрически вид. Това действително е наследникът на i3, който бе спрян от произвеждане, само че дължината е с цели 500 мм повече.

Базовата цена на X1 sDrive18i е 78 400 лева, само че това е хипотетична сума и няма да видите някой да поръчва колата с две задвижващи колела. X1 xDrive23i стартира от 96 000 лева, а iX1 от 108 000 лева, а както и при другите модели на BMW разликата сред ДВГ и EV версиите не е огромна.

Дизайнът е моден, има красиви сини детайли извън, които крещят на всеослушание, че карате еко кола. Автомобилът към този момент е огромен съвсем колкото първото Х5, има мускулент тип и специфични джанти.

Шофьорската позиция е висока, а седалките са извънредно комфортни, изключително в региона на раменете, където има новаторска опора. Отвътре разполагате с извития екран, както и двойна подпора, на която може да поставяте доста предмети. Телефоните стоят изправени и защипани, с цел да не падат.

Мощността на BMW iX1 xDrive30 е 313 к.с. Системният въртящ доближава 494 Нм. Има два електромотора и мъдро електрическото задвижване на четирите колела. Изважда ви бързо при ускорение и изпреварване. Времето от 0 до 100 км/ч е 5,7 секунди.

Софтуерът за зареждане е същият като при BMW i7, пробегът от 413 до 438 км. Ако карате в града умерено може да доближите цифрата 380 км в действителния свят, само че не и на автомагистрала. Извънградско доближаваме много положителния разход от 8 кВтч на 100 км, само че на автомагистрала към Сливен подвигаме на 16 кВтч.

При 140 км/ч разходът скача на 22 кВтч на 100 и би трябвало да заредим няколко пъти. Най-високо съумяваме на Финес с над 120 кВт, само че в 4 от 5 зареждания в двете направления удряме на камък с инфраструктурата. Един път рестартираме станцията, на другия път приложението на различен оператор не приемаше две банкови карти, а откакто съумя на третата, станцията по този начин и не потегли. Наложи се отдалечено активиране от оператор, в четвъртото зареждане всичко потегли без жокер обади се на другар, само че пък при прекъсването ударихме на камък поради офлайн режим на станцията. За да спрем зареждането се наложи да ограничим пълненето от самата кола на 95%. И тук въпреки всичко още веднъж ще напомним, че външната мрежа е помощна и притежателите на тези коли зареждат в домовете си. А станциите задействат с карти, не приложения като нас, с цел да нямат драми. Също ни предложиха и потребление на виртуални банкови карти, каквито услуги към този момент се оферират у нас и даже имат безвъзмездни проекти. Ерата на електрическите коли идва, само че би трябвало да привикнем към нея. 

 

 

Volkswagen употребява рали Дакар за промотирането на първото потомство Amarok през 2010 година Моделът бе създаван в Аржентина и Хановер и съумя да придобие добро име за твърд пикап, основан за тежките работни условия.

Новото потомство обаче нито взе участие като съпорт автомобил в Дакар, нито даже се създава от Volkswagen, тъй като базата му е Ford Ranger. Двете компании имат партньорство от дълго време при лекотоварните коли и това е следващият общ план. В което няма нищо неприятно, тъй като Ranger пък е един от най-хубавите пикапи в света. А задачата на Volkswagen в тази ситуация е била да отличи своя модел с самостоятелен дизайн извън и от вътрешната страна. И са се справили сносно с това.

Ако не знаете за общите гени, мъчно бихте определили двата модела за еднояйчни близнаци. Вече ви представихме Ford Ranger Raptor и почтено казано останахме възхитени от качествата му. Макар базата да е една, сред двете машини има голяма разлика. Най-вече в окачването Фокс и мотора. За разлика от бензиновия V6 в Raptor, тук има 3,0-литров дизел с 241 к.с. Предлага се и 2,0 дизел, само че за момента няма нито един поръчан сходен автомобил у нас. Колата има непрестанно задвижване на 4-те колела 4MOTION и 10-степенна автоматизирана скоростна кутия. Към нея имаме известни забележки, нужно е да привикнете с карането й и оставате с усещане, че кутията се чуди коя предавка да включи. Но при мощно подаване на газ, планиране няма.

Пътят ни е към Бургас и Маслен нос, след което Акра и античната цитадела. В разгара на лятото по никакъв начин не е изненада, че на Ямбол има злополука и запалил се камион топи асфалта. Затова заобикаляме през Хасково и Харманли, а оттова към Тополовград, Елхово, Средец и Бургас. Магистралата е скучна, само че пикапът се държи отлично при висока скорост. Разходът се качва на 13 л/100 км, другояче умерено пада под 9. Извън автомагистралата по елементарен асфалтов път Amarok не се интересува дали има неравности на пътя и легнали служители на реда. Преминава решително и се държи отлично в завоите.

Тестваме няколко разновидността на обзавеждане. Базовото е Amarok Style с 18 “ алуминиеви джанти, задна ризница и стъпала с детайли от хром, има много нови асистиращи системи като адаптивен круиз надзор, Lane Assist и система за различаване на пътните знаци. Следващото равнище е с акцент на офроуда. Това е Amarok PanAmericana, където има рошави гуми, ролбар и помощник при паркиране Park Assist. Топ равнището, което караме към Бургас, е Amarok Aventura с 20 “ алуминиеви джанти, предна хромирана ризница, външни огледала и дръжки на вратите в хром, както и задна ризница с приложения от хром, има и състезателен ролбар в цвета на автомобила, също по този начин стъпала с вложки от хром.

Предните фарове са стилни и строги, типично в жанр VW, под тях са фаровете са мъгла, в профил има степенка, с която елементарно се качвате във високата кола. За улеснение има и дръжки на А-колоните. Отзад има хубав роубар, стоповете също са разнообразни от Ranger. VW фокусирано се е старал дизайнерски да отдалечи модела от Ford и да го интегрира изцяло в стилистиката на гамата.

Топверсията ни Aventura има матрични LED фарове, на някои пазари се предлага и версия SingleCab с две порти.

Дължината на колата е 5350 мм, а това е с 96 мм повече от предшественика. Въпреки чудесната маневреност, Amarok е голям и би трябвало да се преценявате с габаритите. Хубавото е, че незабавно ви вършат път в тесни улици към Созопол и Черноморец. Междуосието му от 3270 мм бележи нарастване от 173 милиметра, откъм гърба е много пространно и това е един от дребното пикапи с двойна кабина, които имат задоволително място на задните седалки.

Салонът още веднъж има обилни разлики с Ranger. Дисплеят е 12-инчов при нас, в по-долните версии е 10-инчов. Аудиото е Harman Kardon като стандарт, откъм гърба можете да товарите до 1,16 тона, а задната врата поема маса от 350 кг. Можете да дърпате до 3,5 тона. Легенът е дълъг 1544 мм и необятен 1224 мм, умерено към този момент товари две европалета.

Офроудът ни чака на път към Маслен нос, пътят е след Приморско към тракийското светилище Бегликташ.  Подкрепяме концепцията този път изобщо не би трябвало да бъде разрешен за придвижване, както е бил по време на военното наличие тук по време на соца, мястото е целунато от Бога и има към момента девствени плажове. Дори канара, на която напълно отчетливо се вижда контур на Кинг Конг като от кино лентата. Amarok се оправя с лекост по този път, даже може да не включваме 4х4, а единствено задно. Все отново сме на тест и пробваме бързите 4х4, с цел да тестваме системата. Има и бутон за блокаж на задния диференциал, както и мудни. Също по този начин от екрана разполагате с няколко режима, еко и естествен са за общоприети обстановки, има за хлъзгав път и скали. При всяка промяна на режимите се появява забавна анимация.

Ако намерите река с дълбочина 800 мм, може да пробвате да минете, ние не намерихме. Тук значимото е, че газенето е с 300 мм повече от предшественика, дело напълно на VW. Явно германците откриха подобаващ сътрудник за взимане на вярната база, след което да я разкрасят като свои модел.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР